Fa pocs dies els socis han tingut un debat sobre les polaines espanyoles i franceses durant la primera recreació de la Batalla del Capsacosta a Sant Pau de Segúries.
Precisament aquesta és la peça d’uniformitat que reflecteix millor l’esforç i l’evolució que ha fet la nostra associació dels dels seus inicis el 2008. Les primeres polaines van ser de feltre negre, i es van descartar en poc temps en comprovar que s’hi adheria qualsevol rostoll proper. De seguida quedaven brutes i eren de molt mal netejar, amb els botons d’aleació d’estany tintats de negre que es desfeien en poc temps.
Les segones van ser les de tela de cotó negre i ens les encarregàvem a la Lídia de Cassà. Amb botons de plàstic que feien el fet, aguantaven molt més. Però passat un temps la tela original es va acabar i van començar a venir amb diferents tons de negre i diferents textures. Es desgastaven diferent segons l’època de l’any i amb el pas del temps la línia estava formada per un conjunt de polaines diverses en color, teixit i botons.
Waterloo ho va canviar tot
El 2015 un total de dotze membres de l’associació vàrem poder participar en el 200 aniversari de la Batalla de Waterloo. Aquella experiència ens va marcar i va significar un abans i un després a l’associació. Se’ns van obrir els ulls a l’arqueologia experimental més enllà dels enfrontaments. I allà també hi eren les polaines, que per a les primeres uniformitats franceses de l’associació van ser blanques, perquè comptàvem que eren les que s’utilitzaven en temps d’estiu.
Més enllà del color, aquestes polaines eren còmodes perquè a diferència de les espanyoles que van per sota del genoll, les polaines franceses es corden al pantaló pero sobre del genoll. I anar amb el genoll cobert vol dir que quan la primera línia tira agenollada no pateixes tant.
Com que els pantalons que ens han cosit per a lassociació han seguit si fa no fa l’evolució de les polaines, no disposàvem de botó en el pantaló per cordar la polaina i vàrem començar a lligar les polaines franceses amb corretges diverses.
Unificació de teixit i patró
El 2017 vàrem iniciar una empenta molt important amb l’arribada de la Dolo a l’associació. Vàrem unificar totes les polaines noves pel que feia al teixit i el patró amb la seva ajuda, i gràcies a ella tenim un estoc important de polaines per deixar a la gent que cada any s’apropa a l’associació per provar el món de la recreació. Vàrem comprar una partida de teixit enorme, per poder tenir polaines iguals durant molt de temps. I per poder fer polaina espanyola o francesa aquest primer teixit que vàrem adquirir era de color negre.
Com que no disposàvem de gran quantitat de tela blanca de cotó, les polaines blanques van quedar per a més endavant.
Estudi del patró de la polaina
El 2020 vàrem agafar un nou impuls en la unificació de la uniformitat a l’associació a partir de la feina i l’experiència dels anys anteriors. En aquest cas va ser una altra sòcia, la Lina, qui va fer una feina a voltes engrescadora i a voltes feixuga d’investigar quin era el patró original a les il·lustracions, amb la inestimable ajuda de D. Luis Sorando, President de l’ANE i gran amic nostre. Gràcies a aquesta tasca des del 2021 disposem del teixit correcte, sabem que els botons van folrats de tela i així sempre seran tots iguals en cada uniforme, i les polaines van sense corretges si disposem dels pantalons adequats.
Gràcies Dolo, Lina i Sorando per tota aquesta feinada per posar en ordre aquest tema!
Cal canviar la polaina?
Aquesta és una pregunta que s’adreça de tant en tant a la Junta de l’associació. La resposta és: no cal canviar-la fins que calgui canviar-la. És a dir que si la polaina que vas adquirir en el seu moment s’aguanta dempeus i té un color acceptable no hi ha cap obligació de canviar-la. Històricament sabem que en els regiments de línia convivien diferents peces de’uniformitat segons anaven arribant els subministraments. Però en canviar-la arribat el moment sí que cal adquirir la que tenim en la guia d’uniformitat de l’associació, per tal d’anar unificant l’equipament dels nous socis amb la subsstitució de l’equipament dels socis més veterans.
Cal tenir totes les polaines?
Sí i no. L’ordre correcte per adquirir-les és comprar primer la polaina espanyola, que és negra i va per sota del genoll. Si alguna vegada cal anar de francès aquesta no és la correcta, però serveix.
Més endavant i amb el temps sí que cal adquirir la polaina francesa negra per anar amb uniformitat francesa. És important perquè aquesta és la uniformitat que podem dur quan anem a recrear a Europa, i són les recreacions més grans i interessants de totes. Però si ja tens les polaines espanyoles des de l’associació preferim que abans et facis la casaca francesa o et compris el xacó.
I les polaines franceses blanques?
Ens hem documentat i la polaina francesa blanca era de cotó, per estiu i gala (Vegeu per exemple el número 21 de la revista Desperta Ferro). Hi han referències també a internet: les guetres. Per tant amb el temps si la vols tenir: endavant. Però abans has de tenir les altres dues.
Mentrestant en la uniformitat francesa de l’associació durant uns anys conviuran les polaines negres i blanques. És la manera d’identificar als socis que van estar a Waterloo en el bicentenari de la batalla!
En resum
Comprar primer per al Regiment Ultònia: polaina negra espanyola per sota del genoll.
Comprar després per al 2ème Régiment d’Infanterie de Ligne: polaina negra per sobre del genoll. I qui vulgui més endavant pot adquirir la polaina blanca per sobre del genoll.