Equipament Girona 1809

Aquesta pàgina és una guia pensada per a facilitar l’adquisició i compra de la uniformitat del Regiment Ultònia i del Régiment Deuxième de Ligne, els dos uniformes que utilitzem la majoria de socis de l’Associació Girona 1809. També serveix com a guia per a fer-te una indumentària de classe baixa d’home català com els que formaven part de la Croada Gironina.

Si tens intenció de fer-te una altra indumentària d’època, com ara la d’Heroïna de Santa Bàrbara o la de clergue de la Croada Gironina, escriu-nos.

La indumentària que portem a les recreacions és propietat de cadascú. Si algun dia penses a penjar l’uniforme, si vols des de l’associació te’l comprem i així el podem posar a disposició de nous socis.

Amb l’ajuda d’aquesta pàgina pots fer-te una idea de quin és el millor ordre a l’hora de comprar-te l’equipament, i també pots tenir una idea del pressupost. En cas de dubte no dubtis a preguntar en el grup de whatsapp de l’associació.

Assolir un nivell de rigor històric acceptable és tasca de tots i aquesta pàgina és una guia en aquest sentit. Si tens en compte aquesta guia tens garantit aquest mínim nivell de rigor i l’associació és qualitativament millor. En el món de la recreació napoleònica es valora molt el nivell d’exigència històrica dels diferents grups i amb els anys la nostra associació gaudeix de reconeixement en aquest sentit. No obstant sempre es pot millorar, per això si ja ets soci des de fa temps no deixis de mirar-te el document i fes aportacions si ho consideres oportú.

Abans de començar amb l’equipament

Tens pensat portar arma de foc en algun moment? Si la resposta és sí, abans de comprar-te res tramita el teu permís d’arma d’avancarga. L’associació i tu en sortirem beneficiats.

En primer lloc perquè no tots els socis van a totes les recreacions, i si ja tens el teu permís tramitat pot ser que un soci que no hi vagi et deixi el seu fusell.

En segon lloc perquè en algunes recreacions els organitzadors bonifiquen econòmicament als participants amb arma de foc. Si tens tramitat el teu permís d’armes d’avancarga tots hi sortim guanyant.

Quina arma comprar?

Si no tens intenció de portar arma de foc i amb l’arma inert o d’attrezzo ja fas, cal que en algun moment et compris la teva. En principi pots fer servir la de l’associació que et vàrem deixar en la primera recreació que vas fer amb nosaltres, però has de saber que en alguns events demanen als organitzadors que totes les armes inerts estiguin llistades en un Llibre de Col·leccionista del recreador, que cal tramitar en la Intervenció d’Armes de la Guàrdia Civil. En general és bona idea que acabis adquirint el teu propi fusell inert, que costa uns 150€. El model que utilitzem és de la marca DENIX.

En cas que vulguis comprar-te una arma de foc ha de ser un fusell Charleville, model any IX o model 1777. Utilitzem el mateix amb totes les uniformitats que recreem. El fusell pot variar molt de preu segons el fabricant i si és nou o usat, entre els 300€ i els 1200€.

A l’associació hi han en aquests moments fusells que no són d’aquest model, però no admetem més anomalíes en aquest sentit, per seguretat, per rigor històric i pel funcionament de determinades formacions de tir.

Normes bàsiques per a l’equipament

A l’hora de recrear seguim unes normes bàsiques que serveixen independentment del rol o uniforme que portem:

No hi han restriccions de gènere. Una dona pot vestir de soldat o d’home. Però cal portar el cabell recollit o curt.

No hi han restriccions d’edat, amb sentit comú. Al segle XIX els músics sovint eren nens. Els menors que recreïn han d’anar acompanyats d’un adult que recreï que explícitament se’n faci responsable.

Ulleres rodones tipus segle XIX o bé lentilles. Mai ulleres de pasta o modernes.

Complements d’època. Mai rellotges de canell, braçalets solidaris, ni gadgets electrònics.

Compres en grup des de l’associació

Els articles en aquesta web no els ven l’associació. El que fem és cobrar el pagament als socis per facilitar-los l’adquisició, i fer les compres en grup. Per als socis això és avantatjós perquè l’associació assumeix les despeses d’enviament.

L’inconvenient d’això és que agrupem les compres i podem tardar fins a sis mesos a fer-les efectives, precisament per agrupar la despesa d’enviament.

Si vols comprar-te els articles pel teu compte en les descripcions hi tens un enllaç al proveïdor.

En quin ordre adquirir l’equipament

L’equipament de recreació no és barat en conjunt. Des de l’associació només et demanem que cada any adquireixis alguna cosa, i t’anirem deixant l’equipament que et falti quan estigui disponible.

El més important d’aquest document: les llistes d’equipament estan numerades per facilitar la planificació de l’adquisició de material. No pensis en comprar equipament del número 3 com la casaca si encara no tens el material dels números 1 i 2 com el barret o les trinxes. Dins de cada nivell pots prioritzar segons el teu interès o pressupost.

Això vol dir que no té sentit adquirir equipament del nivell 2 si encara no tens tot l’equipament del nivell 1.

Equipament de nivell 1: el mínim imprescindible

Peça Opció provisional Observacions
Ulleres Lentilles d’un sol ús Moltes de les fotos de recreació es malmeten quan algú porta unes ulleres que no són d’època i espatlla el conjunt i l’esforç de rigor de la resta de recreadors a la imatge.
Camisa Camisa blanca, preferiblement sense butxaques En recreacions de més d’un dia és convenient tenir-ne més d’una.
Estem treballant per tal que Old Fashion Suits ens pugui fer una versió de cotó o lli amb el coll correcte i un tallatge que s’avingui a la casaca.
Pantaló curt Pantalons de cotó de personal sanitari, o pantalons de pijama a ratlles. Cal ocultar la goma de la cintura amb una faixa. El tallatge correcte del pantaló de l’època cobreix tot l’abdomen i arriba entallat fins a sota del pit.
Sabates d’època Espardenyes o sabates negres de pell sense cordons Amb el temps és convenient disposar del calçat d’època i les espardenyes per tal de descansar els peus en les recreacions de més d’un dia.
Barret quarteler (Ultònia i 2ème) El barret quarteler és la peça d’uniformitat mínima que ens identifica com a membres del regiment en qüestió.
També s’utilitza durant la instrucció i l vida de campament.
Provisionalment es pot utilitzar en comptes del barret de l’uniforme.
Bossa ronyonera (Ultònia i 2ème) Bossa bandolera La bossa no és un element d’uniformitat de l’època però tothom la porta perquè cal dur a sobre la documentació i els diners com a mínim.
Bota de cuir Ampolla de vidre amb tap de suro Durant les recreacons cal que cadascú dugui a sobre aigua per a hidratar-se. També ajuda portar alguna poma.
Tirants Faixa Els pantalons de l’època necessiten subjecció.
La recreació d’infanteria de línia pot fer patir molt l’esquena, tant pel pes de l’arma com per les posicions perlongades, especialement en les desfilades i les parades. En aquests casos la faixa és de gran ajuda.
Equipament de nivell 1: el mínim imprescindible

Equipament de nivell 2

Equipament de nivell 3

Equipament de nivell 4

Mostra 1–16 de 93 resultats