Regiment Ultònia

Regiment Ultònia

Creació del Regiment Ultònia

El Regiment d’Infanteria de Línia Ultònia va ser una de les tres unitats de l’exèrcit espanyol formada per emigrants irlandesos al servei de la Corona al llarg dels segles XVIII i XIX. La repressió de la corona britànica (sobretot per part del rei protestant Guillem d’Orange a partir de 1691) contra la majoria de la població irlandesa, partidària d’un rei catòlic, va provocar una nombrosa emigració d’irlandesos que, gràcies a la seva religió catòlica, es van poder allistar en unitats al servei de la corona espanyola. D’aquests immigrants es van formar els Regiments Irlanda, Hibèrnia i Ultònia. El Regiment Ultònia (llatinització del nom de la regió de l’Ulster) es va formar l’any 1708, originalment sota el nom de Mac-Aulif. Al llarg de la seva història el regiment va participar en la Guerra de Successió, en la Guerra dels Set Anys, en la recuperació de Menorca i en la Guerra Gran, entre d’altres.

El Regiment Ultònia a Girona​

Un contingent del Regiment Ultònia, format per uns 300 efectius (dels quals ja només una petita proporció tenia ascendència irlandesa) van participar en la defensa durant els setges de Girona en la Guerra del Francès, particularment en el setge de 1809. Comandats pel General Álvarez de Castro, es defensà la ciutat més enllà de qualsevol límit racional i a costa de moltes baixes militars i civils. La companyia de granaders del regiment va participar en la defensa de Roses a la mateixa contesa. Molt minvat després de la guerra, va formar durant un temps el Batalló de Distingits d’Ultònia i finalment va ser dissolt l’any 1818.

Des d’antic, aquesta unitat va deixar memòria permanent a la ciutat: dóna nom a un carrer, un hotel i un cinema (desaparegut a principis del s. XXI). Amb aquesta unitat tan arrelada en la memòria gironina, l’associació participa en diverses recreacions històriques principalment a Espanya, Portugal i França.

Uniformitat

La uniformitat del Regiment Ultònia és la que determina l’estat militar de 1808 i es basa en la combinació dels colors blau cel i ocre o de pell girada (buff) propi de les tres unitats irlandeses citades. L’Ultònia vesteix casaca blau cel amb les gires de coll i mànigues de color buff i viu blanc, la pitrera blau cel amb el viu de color  buff i el botó de plata, i pantalons i armilla blancs. Al bicorni, decorat amb la cocarda espanyola, un plomall de llana vermella indica la seva condició d’unitat de infanteria de línia. La nostra unitat compta amb una bandera senzilla o de batalló: una creu de Borgonya sobre fons blanc, ornamentada en els angles amb l’escut regimental, en el qual s’aprecia la lira daurada sobre fons blau indicativa del seu origen irlandès.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *